
Chleb z maszyny gości w naszym domu codziennie. Jeszcze nie znudził mi się nowy lokator. Przeciwnie – mam ochotę na coraz więcej nowych smaków 😉
Chleb z maszyny, domowego wypieku jest dla mnie osobiście super sprawą. Po pierwsze – wiem co jest w środku. A po drugie – w końcu nie muszę zaklinać piekarnika, aby nie przypalił mi pieczywa. I nie ukrywajmy – zyskujemy chwilę. Nie musimy zagniatać ciasta, pilnować jak rośnie. A to przy 2 moich szkrabów jest czasem ciężkie w wykonaniu 😉 A maszyną i oni są zachwyceni – mogą wsypać produkty, podglądać przez okienko jak jest ciasto zagniatane. I nasłuchiwać kiedy skończy się piec 😉 Ostatnio upiekliśmy na przykład chleb owsiany – zapraszam po przepis 😉
Składniki ( bochenek 900 g ) :
- 340 ml wody
- 2 łyżki mleka w proszku
- 1 łyżka cukru
- 2/3 łyżeczki soli
- 400 g mąki pszennej chlebowej
- 100 mąki owsianej
- 30 g płatków owsianych
- 4 łyżeczki drożdży suszonych
Wszystkie składniki umieszczamy w urządzeniu do pieczenia chleba – wsypujemy je, bądź wlewamy w kolejności podanej powyżej – zaczynamy od wody a kończymy na drożdżach. Urządzenie do pieczenia chleba ustawiamy na program ULTRA FAST II i … idziemy poczytać z dzieciakami książeczki. Po godzinie zawoła nas dzwonek – nasz chleb jest gotowy. Ostrożnie wyjmujemy z maszyny i po ostudzeniu wytrząsamy z foremki.
Nasz gotowy, ostudzony chlebek wyglądał tak …

Chleb z maszyny owsiany
I jak Wam się podoba ? A już jutro zapraszam na przepis na chleb z .. dodatkiem pesto 😉 A jeśli lubicie słodkie chlebki to zapraszam po przepis na chleb ze śliwkami – tutaj 😉

wygląda super, takiego jeszcze nie piekłam