Caprese robimy często. I równie często goszczą na naszym stole wariacje na jego temat – dzisiaj zapraszamy na kolejną z nich 😉
Caprese pokazywaliśmy już w wersji na kanapce – klik. Dziś natomiast wersja koreczkowa. W sam raz na walentynkową kolację 😉
Składniki ( dla 2 osób ) :
- 1o pomidorków koktajlowych
- 10 kulek sera mozzarella
- 10 liści bazylii
- garść kiełków do dekoracji
Potrzebować też będziemy ozdobne wykałaczki do przygotowania koreczków.
Nasze caprese zaczęliśmy od delikatnego nadziewania listków bazylii na patyczki. Następne w kolejności były delikatne kuleczki sera mozzarella. A na koniec – twarde i stawiające opór przy nakłuwaniu pomidorki.
Gotowe koreczki ustawiliśmy na posłaniu z mieszanki kiełków – rzodkiewki oraz lucerny. Oczywiście kiełki z domowego ogródka, o którym niedługo słów troszkę więcej.
Na koniec całość delikatnie skropiliśmy oliwą.
Szybkie, smaczne i w sam raz na późną walentynkową kolację 😉