Bułeczki, chałki, chleby, angielki… tyle możliwości. Domowe pieczywo co zrobić jako pierwsze ? Wybór padł na bułeczki. Bułeczki z dużą ilością naszego ulubionego zioła – bazylii.
Bułeczki wbrew naszym początkowym obawom nie są trudne do zrobienia. I nie są czasochłonne. Jednomyślnie stwierdziliśmy, iż domowe pieczywo będzie częściej gościło u nas w domu. Już mamy pomysły na kolejne wariacje smakowe 😉
A teraz zapraszamy na pszenne bułeczki drożdżowe z bazylią. Doskonałe do pomidora, sera mozzarella i .. jeszcze większej ilości bazylii 😉
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g drożdży świeżych
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 1 łyżka oleju z bazylią
- 250 ml wody
- garść liści świeżej bazylii
- białko jajka
Mąkę przesiewamy do miski, w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i wody rozpuszczamy drożdże. Gdy zaczną pracować dolewamy je do mąki, dodajemy sól, olej oraz świeżą bazylię i mieszamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Formujemy z niego następnie małe bułeczki i smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
I gotowe. Pyszne domowe pieczywo na śniadanie bądź kolacje 😉