DOMOWE PIECZYWO – BUŁECZKI Z BAZYLIĄ

Bułeczki, chałki, chleby, angielki… tyle możliwości. Domowe pieczywo co zrobić jako pierwsze ? Wybór padł na bułeczki. Bułeczki z dużą ilością naszego ulubionego zioła – bazylii.

Bułeczki wbrew naszym początkowym obawom nie są trudne do zrobienia. I nie są czasochłonne. Jednomyślnie stwierdziliśmy, iż domowe pieczywo będzie częściej gościło u nas w domu.  Już mamy pomysły na kolejne wariacje smakowe 😉

A teraz zapraszamy na pszenne bułeczki drożdżowe z bazylią. Doskonałe do pomidora, sera mozzarella i .. jeszcze większej ilości bazylii 😉

Składniki: 

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g drożdży świeżych
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 1 łyżka oleju z bazylią
  • 250 ml wody
  • garść liści świeżej bazylii
  • białko jajka

Mąkę przesiewamy do miski, w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i wody rozpuszczamy drożdże. Gdy zaczną pracować dolewamy je do mąki, dodajemy sól, olej oraz świeżą bazylię i mieszamy. Wyrobione ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Formujemy z niego następnie małe bułeczki i smarujemy je z wierzchu roztrzepanym białkiem. Pieczemy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.

I gotowe. Pyszne domowe pieczywo na śniadanie bądź kolacje 😉

domowe pieczywo bułki bazylia smaczne

Bułeczki z bazylią jako baza do najlepszej kanapki – z mozzarellą. pomidorkami koktajlowymi i kilkoma listkami bazylii

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice