Biszkopty – chyba ulubiona przekąska moich smyków. Jedzą je zarówno „na sucho” jak i z dodatkami. Pamiętacie biszkopciki z bananami w czekoladzie – klik ? Po ich produkcji nadszedł czas na nową wersję .
Zapraszamy więc na wspomnienie mojego dzieciństwa – biszkopty z powidłami. Najlepiej domowej produkcji. Takimi jak robiła moja babcia…. Oj pyszne to było 🙂 A teraz przekonałam do tego smaku moje smyki 🙂
Składniki:
- 1 op. biszkoptów
- 1 budyń o smaku toffi
- 400 ml mleka
- powidła śliwkowe
Przygotowanie tego bajecznie prostego deseru zaczynamy od ugotowania budyniu – gotujemy go w 400 ml mleka zamiast w 500 ml – dzięki temu będzie bardziej gęsty. Kiedy budyń przestygnie zaczynamy robić ciasteczka – są tak proste, że do zabawy zaproście też dzieci 🙂
Biszkopty dzielimy na pół – jedną część smarujemy ostudzonym budyniem, zaś na drugą połówkę paczki nakładamy powidła śliwkowe.
A potem tylko sklejamy ze sobą biszkopty i układamy na talerzyku .
Smaczne, proste i do wykonania przez dzieci – czyli takie jak lubimy 🙂
A może i Wy macie jakieś pomysły na urozmaicenie tradycyjnych biszkopcików ?
niby takie zwyczajne a takie smakowite;)
Jakie smaczne,akurat kupiłam biszkopty w lidlu więc chyba się skuszę i zrobię te pyszności:)