Pierogi dobre są nie tylko na Święta Bożego Narodzenia. I wbrew pozorom nie są trudne w wykonaniu. Dziś zapraszamy na szybkie pierogi z mięsem, czyli naszą ekonomię – gastronomię.
Pierogi dzisiejsze to pierogi z mięsem. Mięskiem z obiadku – gotowaliśmy wczoraj ulubioną zupę dzieciaków, czyli ryżówkę 😉 Tyle tylko ,że tym razem zamiast kurczaka użyliśmy porządnej porcji uda z indyka 😉 więc i mięsa do wykorzystania w dalszych posiłkach było więcej 😉
Składniki na farsz:
- 1 udko z indyka
- 2 białe łodygi pora ( ew. z lekko zieloną częścią )
- 2 cebule dymki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Ciasto na pierogi zrobiliśmy z tego przepisu – moim zdaniem to najlepszy przepis na ciasto pierogowe 😉
Przypominam dla zapominalskich przepis na ciasto 🙂
- 500 g mąki
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka soli
Jak przygotować ciasto ? Wymieszać mąkę z solą i ciepłą wodą na jednolitą masę – początkowo kiedy woda jest ciepła można pomóc sobie łyżką. Następnie porcjami wałkujemy ciasto na cienkie placki i wykrawamy kółka na pierogi – szklanką, maszynką do pierogów, albo wykrawaczką do pączków.
Farsz natomiast zaczęliśmy przygotowywać od pokrojenia w plasterki cebuli i białych części pora. Pokrojone warzywa przesmażyliśmy chwilę na patelni i dodaliśmy do nich rozdrobnione mięso z indyka. Farsz doprawiliśmy delikatnie solą i pieprzem.
Przestudzonym farszem nadziewamy pierożki. Gotujemy w osolonej wodzie a następnie podajemy odsmażone z cebulką, boczkiem, albo po prostu tylko odsmażone 😉
uwielbiam takie pierożki ;)))
Oby tak dalej 🙂