Pomidorowy sos pojawił się w towarzystwie czosnkowego o którym pisałam Wam wczoraj (sos czosnkowy ) . To była moja pierwsza przygoda z takim smakiem dipu/dipa ( chyba jednak dipu ) do grilla. To była udana przygoda.
Pomidorowy sos będzie wobec tego gościł na naszym stole częściej . A skoro jest dobry to i z Wami się nim podzielę.
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego gęstego ( typ grecki )
- 1/2 słoiczka pomidorów suszonych w oleju
Już po składnikach widać, że jest to kolejny szybki sposób na niebanalny sos do dań z grilla, ale również kanapek. Oto jak przygotować pomidorowy sos – dip.
Odsączamy pół słoiczka pomidorów w oleju ( ja wykorzystałam Ole ) . Drobno siekamy pomidory i mieszamy je z jogurtem. Dodajemy również 2 łyżki oleju z ziołami, w którym pływały nasze pomidory.
Całość umieszczamy na minimum 30 minut w lodówce. Przed podaniem możemy jeszcze na wierzchu ułożyć posiekane suszone pomidory.