SOS BBQ

Sos BBQ – raz już Wam pokazywałam nasz przepis. Dziś pora na kolejny – tym razem w wersji ostrzejszej. 

Sos BBQ dzisiejszy towarzyszył nam podczas ostatnich testów frytownicy ze sklepu redcoon.pl – przygotowaliśmy w niej chrupiące kąski, snaki, frytki i inne specjały. Zjadaliśmy je z różnymi dodatkami ale ten jeden właśnie nasze podniebienia podbił. 

Składniki:

  • 150 g ketchupu
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy z wędzoną papryką
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku 
  • 50 ml wody

Do garnka wlewamy wodę oraz ketchup. Delikatnie podgrzewamy – dodajemy następnie musztardę z sosem sojowym i posiekaną papryczkę chili ( w wersji ostrej dodajcie z pestkami ) . Kiedy sos zacznie się gotować dodajcie miód oraz przyprawy w proszku – słodką paprykę i czosnek. Podgrzejcie jeszcze chwilę całość – do rozpuszczenia miodu i . gotowe. 

Tak przygotowany sos BBQ doskonały jest zarówno na zimno jak i ciepło. Ja robię go zawsze z podwójnej porcji i trzymam w słoiczku w lodówce. Bo przecież cały czas testujemy frytownicę. Jest rewelacyjna – przede wszystkim dlatego, że ma wyjmowany pojemnik na olej 😉 Wygodna w czyszczeniu i zarazem leciutka 😉

Już za dni parę spodziewajcie się kilka przepisów na dania, które w niej powstały. Przy okazji będę też realizowała w ten sposób jeno z postanowień noworocznych – ale o nich napiszę jutro … jak już z zabawy wrócę i się wyśpię 🙂  

sos bbq

Gotowy sos BBQ

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice