Majonez domowy nie jest trudny w wykonaniu. Dziś przedstawimy nasz ekspresowy sposób.
Majonez domowy może być gotowy w kilka minut. Po co więc kupować jakieś sztuczne w słoikach ? Dziś pokażemy Wam jedną z naszych ulubionych wersji – lekko słodką. Zaś bazowy przepis na majonez znajdziecie już niedługo. Zaglądajcie więc codziennie do nas 😉
Składniki:
- 2 jajka
- 3 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżeczka musztardy miodowej Dagoma
- 1 łyżka miodu lipowego
- ½ łyżeczki soli
- szczypta białego pieprzu
- 1 ¼ szklanki oleju o naturalnym smaku
Przed przygotowaniem majonezu domowego pamiętajcie o jednej bardzo ważnej rzeczy – jajka należy wyszorować i sparzyć wrzątkiem.
A teraz już zapraszam po instrukcję wykonania.
W wysokim naczyniu umieszczamy żółtka ORAZ BIAŁKA, dolewamy olej, sok z cytryny, dodajemy musztardę oraz miód. Teraz przy pomocy blendera ręcznego miksujemy wszystko na najwyższych obrotach. Po minucie – dwóch w naczyniu zobaczymy nasz domowy majonez. Doprawcie go tylko solą i pieprzem do smaku i … gotowe.
Taki domowy majonez przekładamy do wyparzonego słoika i możemy go przechowywać w lodówce przez około tydzień.
A ja ten przepis zgłaszam do konkursu 🙂 Czyż na grillu do wszelkich mięs i sałatek nie przyda się taki majonez ?