Drobiowe burgery są super. My nasze wzbogaciliśmy niecodziennym dodatkiem i .. stwierdziliśmy, że w dumie to i bez bułki są dobre 😉
Drobiowe burgery dzisiejsze powstały specjalnie dla Pulpecji – naszej miłośniczki mięsa ( pamiętacie może jak robiliśmy już mielone drobiowe ? ) . Ona swoją porcję zjadła z chrupiącą bułką, zaś ja wolałam jednak talerz sałaty z pomidorkami. Zapraszam po uniwersalny przepis na kotlety 😉
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 1 mała cebula
- 2 łyżeczki musztardy kaszubskiej ( Dagoma )
- 1 łyżeczka oleju
- dodatkowo około 2-3 łyżek posiekanej natki pietruszki
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Wkładamy do rozdrabniacza, dodajemy ćwiartki cebuli oraz musztardę i .. siekamy wszystko na jednolitą masę. Następnie dodajemy łyżkę oleju oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy ew. do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki na około 45-60 minut.
Po tym czasie wyjmujemy masę i formujemy z niej kotleciki ( u nas z takiej porcji postało 12 mini-burgerów ) . Przygotowane kotleciki wrzucamy na grilla ( najlepszy będzie tradycyjny, ale możecie też wykorzystać patelnię grillową ). Smażymy burgery po 2 minuty z każdej strony.
Gotowe podajemy z bułką i dodatkami, albo z mieszanką sałat.
Niestety tak ładnie zostały podane te drobiowe burgery, że aż ślinka cieknie. Mogę napisać że zdrowo i smacznie.
Ostatnio, chyba przez te upały, prawie nie jem mięsa. Ale jak się zrobi chłodniej – trzeba będzie zrobić 🙂 Bardzo pysznie wyglądają 🙂
Wyglądają pysznie. Chyba nie jadłam jeszcze drobiowych burgerów, zawsze kotlet robiony był z wołowiny albo wieprzowiny. Jestem bardzo ciekawa jak smakują, może warto wypróbować? 😉
Smacznie i zdrowo. Pięknie wygląda talerz. Jeszcze nie próbowałam dodawać musztardy do mięsa ale spróbuję. Ostatnio do podobnego dania tylko z indyka dodałam świeży rozmaryn i tymianek. Wyszły przepyszne i aromatyczne. Polecam spróbować.
Mniam! Ja zawsze robię zwyczajne, wieprzowo-wołowe, te muszą być pyszne. 🙂