DROBIOWE BURGERY

drobiowy burger kotlet mielony

Drobiowe burgery są super. My nasze wzbogaciliśmy niecodziennym dodatkiem i .. stwierdziliśmy, że w dumie to i bez bułki są dobre 😉 

Drobiowe burgery dzisiejsze powstały specjalnie dla Pulpecji – naszej miłośniczki mięsa ( pamiętacie może jak robiliśmy już mielone drobiowe ? ) . Ona swoją porcję zjadła z chrupiącą bułką, zaś ja wolałam jednak talerz sałaty z pomidorkami. Zapraszam po uniwersalny przepis na kotlety 😉 

Składniki:

  • 300 g piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżeczki musztardy kaszubskiej (  Dagoma
  • 1 łyżeczka oleju 
  • dodatkowo około 2-3 łyżek posiekanej natki pietruszki 

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Wkładamy do rozdrabniacza, dodajemy ćwiartki cebuli oraz musztardę i .. siekamy wszystko na jednolitą masę. Następnie dodajemy łyżkę oleju oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy ew. do smaku solą i pieprzem. Tak przygotowaną masę wstawiamy do lodówki na około 45-60 minut.

 Po tym czasie wyjmujemy masę i formujemy z niej kotleciki ( u nas z takiej porcji postało 12 mini-burgerów ) . Przygotowane kotleciki wrzucamy na grilla ( najlepszy będzie tradycyjny, ale możecie też wykorzystać patelnię grillową ). Smażymy burgery po 2 minuty z każdej strony.

Gotowe podajemy z bułką i dodatkami, albo z mieszanką sałat. 

frobiowy burger mielone kotlety

Gotowe burgery z miksem sałat.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

5 komentarzy to “DROBIOWE BURGERY”

  1. Niestety tak ładnie zostały podane te drobiowe burgery, że aż ślinka cieknie. Mogę napisać że zdrowo i smacznie.

  2. Ostatnio, chyba przez te upały, prawie nie jem mięsa. Ale jak się zrobi chłodniej – trzeba będzie zrobić 🙂 Bardzo pysznie wyglądają 🙂

  3. Kornatka pisze:

    Wyglądają pysznie. Chyba nie jadłam jeszcze drobiowych burgerów, zawsze kotlet robiony był z wołowiny albo wieprzowiny. Jestem bardzo ciekawa jak smakują, może warto wypróbować? 😉

  4. KolorowaMatka pisze:

    Smacznie i zdrowo. Pięknie wygląda talerz. Jeszcze nie próbowałam dodawać musztardy do mięsa ale spróbuję. Ostatnio do podobnego dania tylko z indyka dodałam świeży rozmaryn i tymianek. Wyszły przepyszne i aromatyczne. Polecam spróbować.

  5. Mniam! Ja zawsze robię zwyczajne, wieprzowo-wołowe, te muszą być pyszne. 🙂

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice