OGÓRKI MAŁOSOLNE

Ogórki małosolne najlepsze są domowe. I wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest trudne.  Zajmuje tylko chwilę.

Ogórki małosolne mają tylko jedną wadę – potrafią szybko się skończyć. Nasze domowe nastawiane są regularnie – lekko modyfikujemy tylko dodatki do nich. dzisiejsze są tradycyjne i stanowią przepis bazowy do dalszych wariacji smakowych.

Składniki ( na kamionkę  2,5 litra ) :

  • ok 1,5 kg ogórków
  • korzeń chrzanu
  • 2-3 liście chrzanu
  • pół główki czosnku
  • pęczek koperku
  • sól
  • woda

Ogórki dokładnie myję z zanieczyszczeń. Na dno kamiennego garnka wykładam liść chrzanu oraz pół pęczka koperku. Następnie układam ściśle warstwę ogórków ( najczęściej pionowo ).  Między ogórki wkładam lekko zmiażdżone nieobrane ząbki czosnku ( 1/4 główki ) oraz pokrojony w paseczki korzeń chrzanu ( również połowę porcji ). Tak przygotowane ogórki przykrywam znowu liśćmi, koperkiem i układam kolejną warstwę świeżych ogórków.

W gorącej wodzie rozpuszczam sól ( w proporcjach 1 łyżka na 1 litr wody ). Do mojego garnuszka przygotowuję 1,5 litra wody. Gorącą wodą z solą zalewam ogórki, przykrywam garnek talerzykiem i … czekam 48 godzin. Po tym czasie mogę się już rozkoszować pierwszymi małosolnymi ogórkami.

Na koniec jeszcze tylko 2 uwagi. Ja nie moczę moich ogórków  i nie robią się „kapciowate”.  Nie obcinam im też „dupek” – a mimo to już po 48 godzinach mam gotowe ogórki małosolne.

 

ogórki małosolne domowe przepis

ogórki małosolne po 48 godzinach

 

Jak widać ogórki małosolne smakują również Pulpecji :)

Jak widać ogórki małosolne smakują również Pulpecji 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice