OSCYPEK Z GRILLA, CZYLI GOTUJĘ PO MAŁOPOLSKU

Oscypek z grilla  – to pierwsze co przychodzi mi do głowy gdy myślę o wyprawie w góry. Widać go wszędzie, o każdej porze roku. I choć w 99% przypadków nie jest to oscypek, a serek góralski/ górski/ scypek czy jeszcze inaczej nazywany to i tak to pierwsza myśl związana z Małopolską i kuchnią tego regionu.

Oscypek wyprzedza w mym rankingu kwaśnicę, śliwowicę, bundz czy kiełbasę lisiecką. Nic dziwnego, że to on będzie bohaterem dzisiejszego wpisu. Bo oprócz przepisu będzie i zaproszenie. Ale o nim za chwilę. Najpierw moje 2 sposoby na oscypka z grilla.

Sposób numer 1 to Małopolskie korale – czyli czerwone, małe pomidory z ciekawym wnętrzem.

Składniki:

  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • oscypek

 Tylko 2 składniki potrzebne nam są do przygotowania tego niecodziennego i zaskakującego dania. Pomidorki koktajlowe pozbawiamy „czapeczek”. Delikatnie usuwamy z środka miąższ. 

Oscypka należy zetrzeć na tarce. Następnie wypełniamy wnętrze pomidorków startym serem. Grillujemy na patelni lub delikatnie podpiekamy w piekarniku – ja wybieram sposób numer jeden. 

Gotowe pomidorki – a raczej małopolskie korale wyglądają tak.

oscypek z grilla, faszerowane pomidory, koral małopolski

Małopolskie korale – czyli oscypek z grilla w pierwszej odsłonie

Druga opcja to oscypek podany z musem śliwkowym – zamiast tradycyjnej żurawiny. 

Składniki:

  • 1 oscypek
  • 100 g śliwek suszonych
  • 100 ml śliwowicy
  • gałązka curry
  • małopolskie korale – czyli pomidorki z oscypkiem z pierwszego przepisu 

Suszone śliwki zalewamy śliwowicą i odstawiamy na minimum 30 minut. Im bardziej wysuszone śliwki tym dłuższy będzie czas ich namaczania. Następnie na małym ogniu podgrzewamy śliwki wraz z alkoholem. Po zagotowaniu miksujemy całość na gładką masę. 

Oscypka kroimy na plastry grubości ok. 5 mm. Delikatnie posypujemy posiekanym, świeżym curry. Następnie każdy plaster grillujemy.

Podajemy oscypka z grilla na śliwkowym musie z dekoracją małopolskich korali.

oscypek z grilla

Oscypek z grilla na 2 sposoby

 

 A teraz czas na zaproszenie. Oscypek w dzisiejszym wpisie nie pojawił się przypadkowo. Ma on związek z wydarzeniem, na które chcemy Was zaprosić. Już w najbliższy weekend – czyli 24-25 sierpnia 2013- na krakowskim Placu Wolnica odbędzie Małopolski Festiwal Smaku. Będzie to już 9 edycja – tym razem połączona również z wystąpieniami blogerów. Które osoby się zaprezentują na scenie jeszcze nie wiem – ale jak tylko będę miała tą wiedzę podzielę się z Wami – chociażby na naszym profilu na FB 😉 

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice