Gravlax gości na naszym stole co jakiś czas. Tradycyjnie już łosoś marynowany pojawia się na początku grudnia. Doskonały jest nie tylko do pieczywa ale również jako dodatek do sałatek.
Gravlax jest bardzo łatwy w przygotowaniu. Kilka składników, kilka dni marynowania i .. mamy niepowtarzalny smak …
Składniki:
- filet surowego łososia ze skórą ok. 500 g
- pęczek koperku
- 2 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki soli
- 1 łyżeczka kolorowego pieprzu
- 1/2 kieliszka wódki
W moździerzu rozgniatamy pieprz, dodajemy sól, cukier oraz posiekany koperek ( ja do łososia siekam całe pęczki łącznie z łodygami ) . Mieszamy składniki i dodajemy wódkę.
Filet łososia myjemy i osuszamy. Następnie przekładamy do płaskiego naczynia – skórą do dołu i przykrywamy grubą warstwę koperku z przyprawami.
Następnie całość zakrywamy folią spożywczą, kładziemy mniejszy pojemnik który obciążamy ( u nas doskonale sprawdza się litrowy słoik miodu ) i wstawiamy do lodówki.
Tak przygotowany łosoś marynuje się w naszej lodówce minimum 24 godziny. Po tym czasie wyjmujemy łososia , oczyszczamy z marynaty i … przystępujemy do konsumpcji – np. zabieramy go w sałatce do pracy 🙂
Wpis zgłaszam do akcji „kuchnia Skandynawska” u Ani na mopsikowym blogu 🙂 Szczegóły akcji znajdziecie tutaj