CHRUPIĄCE KĄSKI DOMOWE

Chrupiące kąski – tym razem domowe. Zrobione samodzielnie od a do zet. Wcale nie są skomplikowane. A jakie smaczne.

Chrupiące kąski najlepiej smakują naszym zdaniem z sosem bbq – najlepszy oczywiście będzie przygotowany samodzielnie 🙂 A do tego jakaś prosta surówka i obiad gotowy. Choć równie dobrze kąski sprawdzą się na spotkaniu ze znajomymi ( np. z okazji nadchodzących Andrzejek )

Składniki:

  • pierś z kurczaka ( podwójna ) 
  • 250 g mąki
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka chilli
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • kilka gałązek świeżego oregano oraz bazylii ( posiekanych ) 
  • olej do smażenia
  • dodatkowo pojemnik z wodą

Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy a następnie kroimy w paseczki – mają mieć około 1 cm szerokości. 

Mąkę wraz z przyprawami mieszamy. Nie dodajemy do niej wody !

Paseczki z piersi kurczaka obtaczamy w panierce z mąki, następnie szybko zamaczamy w pojemniku z wodą i znowu panierujemy mąką. Dzięki temu panierka na naszych chrupiących kąskach będzie grubsza. 

Następnie smażymy wszystkie kąski na rozgrzanym oleju – do zrumienienia panierki.

Usmażone kąski odkładamy na moment na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. 

chrupiące kąski domowe paprykowe

Gotowe domowe chrupiące kąski

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

2 komentarze to “CHRUPIĄCE KĄSKI DOMOWE”

  1. strona pisze:

    Olsniewający blog naprawde – duzo sie dowiedziałem

  2. Jak smakowicie wyglądają 🙂

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice