Chrupiące kąski – tym razem domowe. Zrobione samodzielnie od a do zet. Wcale nie są skomplikowane. A jakie smaczne.
Chrupiące kąski najlepiej smakują naszym zdaniem z sosem bbq – najlepszy oczywiście będzie przygotowany samodzielnie 🙂 A do tego jakaś prosta surówka i obiad gotowy. Choć równie dobrze kąski sprawdzą się na spotkaniu ze znajomymi ( np. z okazji nadchodzących Andrzejek )
Składniki:
- pierś z kurczaka ( podwójna )
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki pieprzu kolorowego mielonego
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka chilli
- 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- kilka gałązek świeżego oregano oraz bazylii ( posiekanych )
- olej do smażenia
- dodatkowo pojemnik z wodą
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy a następnie kroimy w paseczki – mają mieć około 1 cm szerokości.
Mąkę wraz z przyprawami mieszamy. Nie dodajemy do niej wody !
Paseczki z piersi kurczaka obtaczamy w panierce z mąki, następnie szybko zamaczamy w pojemniku z wodą i znowu panierujemy mąką. Dzięki temu panierka na naszych chrupiących kąskach będzie grubsza.
Następnie smażymy wszystkie kąski na rozgrzanym oleju – do zrumienienia panierki.
Usmażone kąski odkładamy na moment na talerz wyłożonym ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Olsniewający blog naprawde – duzo sie dowiedziałem
Jak smakowicie wyglądają 🙂