Chipsy – niezbyt zdrowa przekąska
chyba, że zrobimy je sami w domu
i nie z ziemniaka
ja proponuję ulubione chipsy Młodego
potrzebujemy tylko jabłko i cynamon…
Można zrobić małą jednorazową porcję… można też zrobić więcej i przechować na zimowe dni … Chipsy nie są trudne w wykonaniu… choć proces ich „domowej produkcji” troszkę trwa… Jednak warto czasem spędzić troszkę więcej czasu w kuchni i podać dzieciom coś zdrowego i smacznego … W sumie nie tylko dzieciom… Dorośli też lubią takie przekąski… Powiem Wam, że nawet panowie w trakcie meczy chętnie sięgali po taką wersję chipsów… I ja je wolę … nie dość, że zdrowe… to nie brudzą tak łapek.. więc nie ma obaw, że dzieci zostawią Wam tłuste ślady na meblach 😉
Składniki:
- 1 kg jabłek
- 3 łyżeczki świeżo otartego cynamonu
- i sprzęt kuchenny w postaci suszarki do grzybów/ warzyw / owoców
Umyte jabłka kroimy na ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne ( ja nie obieram ze skórki – ale Wy jeśli chcecie możecie ). Następnie kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone jabłka oprószamy cynamonem. Nie musi być idealnie i równo na każdym jabłku. Ja wrzucam jabłka do dużej miski, sypię cynamon i … daję Młodemu do wymieszania 😉
Następnie plasterki jabłek układamy na sitach suszarki. I … pozostało tylko włączenie urządzenia i odczekanie 3-4 godzin… po tym czasie jabłka są wysuszone i gotowe do jedzenia …