CHIPSY JABŁKOWE Z NUTĄ CYNAMONU

chipsy jabłkowe z nutą cynamonu

Chipsy – niezbyt zdrowa przekąska

chyba, że zrobimy je sami w domu

i nie z ziemniaka

ja proponuję ulubione chipsy Młodego

potrzebujemy tylko jabłko i cynamon…

Można zrobić małą jednorazową porcję… można też zrobić więcej i przechować na zimowe dni …  Chipsy nie są trudne w wykonaniu… choć proces ich „domowej produkcji” troszkę trwa… Jednak warto czasem spędzić troszkę więcej czasu w kuchni i podać dzieciom coś zdrowego i smacznego … W sumie nie tylko dzieciom… Dorośli też lubią takie przekąski… Powiem Wam, że nawet panowie w trakcie meczy chętnie sięgali po taką wersję chipsów… I ja je wolę … nie dość, że zdrowe… to nie brudzą tak łapek.. więc nie ma obaw, że dzieci zostawią Wam tłuste ślady na meblach 😉 

 

Składniki: 

  • 1 kg jabłek
  • 3 łyżeczki świeżo otartego cynamonu 
  • i sprzęt kuchenny w postaci suszarki do grzybów/ warzyw / owoców


Umyte jabłka kroimy na ćwiartki. Wycinamy gniazda nasienne ( ja nie obieram ze skórki – ale Wy jeśli chcecie możecie ). Następnie kroimy w cienkie plasterki. Pokrojone jabłka oprószamy cynamonem. Nie musi być idealnie i równo na każdym jabłku. Ja wrzucam jabłka do dużej miski, sypię cynamon i … daję Młodemu do wymieszania 😉 

Następnie plasterki jabłek układamy na sitach suszarki. I … pozostało tylko włączenie urządzenia i odczekanie 3-4 godzin… po tym czasie jabłka są wysuszone i gotowe do jedzenia … 

 

chipsy jabłkowe z nutą cynamonu

chipsy jabłkowe z nutą cynamonu – domowy wyrób

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice