Leczo…
potrzebna jest papryka, cebula, cukinia, pomidor…
ale z tych samych składników można też stworzyć coś innego…
równie smacznego…
i oczywiście także szybkiego w przygotowaniu …
a ponieważ dziś piątek… czyli dzień bez mięsa… powstała koncepcja stworzenia ryżu z warzywami… a może warzyw z ryżem .. bo chyba jednak więcej tutaj warzyw będzie niż ryżu 🙂
Składniki:
- 1 torebka ryżu – ja wybrałam ryż naturalny brązowy
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 1 mała cukinia
- 1 średnia cebula
- 4 średnie pomidory
- olej do smażenia
- garść liści bazylii
- sól, pieprz do smaku
Po pierwsze… wstawiamy ryż do gotowania… a kiedy on spokojnie się gotuje my robimy nasze niby-leczo 🙂 Paprykę i pomidory kroję w kostkę, cukinię w plasterki, cebulę w półplasterki. Paprykę z cebulą i cukinią podsmażam na malej ilości oleju. Kiedy zmiękną dodaję pomidory i smażę wszystko dalej. Do czasu gdy pomidory delikatnie się rozpadną. Mniej więcej w tym samym czasie ryż kończy się gotować …
Należy więc teraz połączyć warzywa z ryżem i doprawić do smaku – ja używam tylko soli i pieprzu. Jeśli chcecie można dodać papryki ostrej. A na sam koniec podsmażam jeszcze wszystko przez minutę z listkami świeżej bazylii.
Smacznego 😉