CRUMBLE TRUSKAWKOWE

Crumble truskawkowe  – tak oto rozpoczęliśmy w tym roku sezon truskawkowy w naszej kuchni.

Crumble truskawkowe ( zresztą jak prawie każde crumble )  jest boskie. Bo co może być nie dobrego w świeżych owocach i słodkiej, chrupiącej kruszonce ? A już crumble podane z lodami to mistrzostwo  ( chętnych odsyłam do przepisu na crumble rabarbarowe – klik )

Składniki:

  • 250 g truskawek
  • garść płatków migdałów
  • 150 g mąki
  • 80 g zimnego masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka syropu migdałowego

Z mąki, masła, cukru i syropu zagniatamy ciasto.  Formujemy z niego kulkę lub placek i schładzamy w lodówce.

Umyte truskawki ( pozbawione szypułek )  kroję na pół i układam w naczyniach do zapiekania 1 warstwę. następnie posypuję je płatkami migdałów i układam kolejną warstwę owoców.

Całość posypujemy kruszonką. Możecie zetrzeć ją na tarce, posiekać nożem lub  po prostu odrywać palcami.

Tak przygotowane truskawki zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 190 stopni.

crumble truskawkowe truskawki kruszonka

crumble truskawkowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice