
Eton Mess podbija nasze podniebienia. To hit nadchodzącego lata w naszym domu. Ten słodki bałagan daje tyle możliwości… I do tego jest taki prosty w przygotowaniu.
Eton Mess dzisiejszy jest daleki od oryginału. Nie ma w nim bezy, nie ma tłustej śmietany i owoce też nie są czerwone. Ale i tak jest pyszny. A jeśli chcecie wersję bardziej kaloryczną to znajdziecie ją np tutaj w wersji zielonej z kiwi (klik ) albo tutaj gdzie jest prawie jak oryginał bo z truskawkami (klik )
Składniki:
- 250 ml jogurtu naturalnego light ( gęstego )
- 100 ml otrąb granulowanych
- 5 szt kiwi
- mała kiść winogron zielonych
Kiwi obieramy, kroimy w ćwiartki i następnie w plasterki. Pojedyncze winogrona również przekrawamy – w zależności od wielkości owoców – na ćwiartki albo połówki. Jeśli macie dzieci możecie na tym etapie wydłubać pestki – ja musiałam tak zrobić z porcją dla Konesera.
Szykujemy 4 pucharki. Układamy w nich najpierw troszkę jogurtu, następnie pokrojone owoce kiwi oraz winogrona i dodajemy 2 łyżki otrąb. Następnie znowu nakładamy jogurt, kiwi,winogrona i otręby. Powtarzamy warstwy, aż do zapełnienia pucharków.
Szybki, smaczny i jakże zdrowy deser. To będzie jedna z głównych pozycji naszego letniego deserowego menu. Tylko owoce będziemy zmieniać 😉

Eton Mess light

Uwielbiam takie desery, pysznosci:) jak dla mnie moze byc wersja z kiwi chodz z truskawkami tez jest pysznie:)