ETON MESS NA ZIELONO

Eton Mess – tradycyjny z truskawkami. Obowiązkowo z bezami. Cudny bałagan. Dziś u nas w wersji egzotycznej.

Eton Mess zjadamy najczęściej latem. Ale już tak tęskniliśmy za ciepłymi dniami, że… próbowaliśmy w kuchni je przywołać 🙂 Z reguły zjadamy wersję w miarę klasyczną – znajdziecie ja np tutaj, ale z powodu braku truskawek wykorzystaliśmy inne owoce.

 

 

Składniki:

  • 200 ml śmietanki 30 %
  • 2 łyżki cukru pudru
  • ok. 50g bez
  • 6 szt kiwi
  • galaretka zielona

Przygotowanie naszego deseru zaczęliśmy od zrobienia galaretki – możecie wybrać tradycyjną, możecie wybrać ekspresową. Po jej stężeniu kroimy ją w kosteczki.

Kiwi obieramy ze skórki i miksujemy na mus. Jeśli macie kwaśne owoce – dodajcie troszkę cukru pudru.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec dodając 1 łyżkę cukru pudru.

Teraz już możemy przystąpić do układania naszego Eton Mess. Na dno szklanego naczynia wlewamy odrobinę musu kiwi, dodajemy galaretkę. Następna warstwa to pokruszone bezy i ubita śmietana.  Przekładamy warstwy aż do zapełnienia naczynia.

eton mess, kiwi, bezy , galaretka

Eton Mess na zielono

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice