Eton Mess – tradycyjny z truskawkami. Obowiązkowo z bezami. Cudny bałagan. Dziś u nas w wersji egzotycznej.
Eton Mess zjadamy najczęściej latem. Ale już tak tęskniliśmy za ciepłymi dniami, że… próbowaliśmy w kuchni je przywołać 🙂 Z reguły zjadamy wersję w miarę klasyczną – znajdziecie ja np tutaj, ale z powodu braku truskawek wykorzystaliśmy inne owoce.
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2 łyżki cukru pudru
- ok. 50g bez
- 6 szt kiwi
- galaretka zielona
Przygotowanie naszego deseru zaczęliśmy od zrobienia galaretki – możecie wybrać tradycyjną, możecie wybrać ekspresową. Po jej stężeniu kroimy ją w kosteczki.
Kiwi obieramy ze skórki i miksujemy na mus. Jeśli macie kwaśne owoce – dodajcie troszkę cukru pudru.
Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy, pod koniec dodając 1 łyżkę cukru pudru.
Teraz już możemy przystąpić do układania naszego Eton Mess. Na dno szklanego naczynia wlewamy odrobinę musu kiwi, dodajemy galaretkę. Następna warstwa to pokruszone bezy i ubita śmietana. Przekładamy warstwy aż do zapełnienia naczynia.