MINI PĄCZKI NA SERKU HOMOGENIZOWANYM

Mini pączki na serku homogenizowanym – jedno ze wspomnień dzieciństwa. Postanowiłam pokazać moim szkrabom co to jest. Tym bardziej, że karnawał  w pełni 🙂 

Mini pączki przygotowaliśmy prawie tak samo jak kiedyś. Jedyną różnicą był sposób smażenia – my wykorzystaliśmy do tego celu frytownicę 😉 I to był moim zdaniem bardzo dobry wybór 😉 Dodatkowo żeby były bardziej „domowe” … ale o tym za chwilę 😉 

Składniki:

  • 300 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Serki homogenizowane mieszamy z jajkami – oczywiście nie ma potrzeby wyjmowania do tego celu miksera – można mieszać widelcem 😉 następnie dodajemy do masy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy całość widelcem – ciasto nie musi być super gładkie. Moim zdaniem im mniej wymieszane tym lepsze. 

I teraz przystępujemy do smażenia. Olej rozgrzewamy do 175 stopni. łyżkę maczamy w rozgrzanym oleju, następnie nabieramy  nią porcję ciasta i zanurzamy we frytownicy. Nie przejmujcie się, że nie będą równe i okrągłe – w tym cały ich urok. Smażymy pączki do zrumienienia.  ( my smażyliśmy równoczęśnie 10 mini pączków ) 

Podajemy np. oprószone cukrem pudrem. Można też posypać je cukrem zmieszanym z cynamonem.  A może przygotujecie do nich lekko słony sos karmelowy

mini pączki na serku homogenizowanym z serków homogenizowanych

Mini pączku „oprószone” przez Konesera 😉

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice