Mini pączki na serku homogenizowanym – jedno ze wspomnień dzieciństwa. Postanowiłam pokazać moim szkrabom co to jest. Tym bardziej, że karnawał w pełni 🙂
Mini pączki przygotowaliśmy prawie tak samo jak kiedyś. Jedyną różnicą był sposób smażenia – my wykorzystaliśmy do tego celu frytownicę 😉 I to był moim zdaniem bardzo dobry wybór 😉 Dodatkowo żeby były bardziej „domowe” … ale o tym za chwilę 😉
Składniki:
- 300 g serka homogenizowanego waniliowego
- 3 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Serki homogenizowane mieszamy z jajkami – oczywiście nie ma potrzeby wyjmowania do tego celu miksera – można mieszać widelcem 😉 następnie dodajemy do masy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy całość widelcem – ciasto nie musi być super gładkie. Moim zdaniem im mniej wymieszane tym lepsze.
I teraz przystępujemy do smażenia. Olej rozgrzewamy do 175 stopni. łyżkę maczamy w rozgrzanym oleju, następnie nabieramy nią porcję ciasta i zanurzamy we frytownicy. Nie przejmujcie się, że nie będą równe i okrągłe – w tym cały ich urok. Smażymy pączki do zrumienienia. ( my smażyliśmy równoczęśnie 10 mini pączków )
Podajemy np. oprószone cukrem pudrem. Można też posypać je cukrem zmieszanym z cynamonem. A może przygotujecie do nich lekko słony sos karmelowy ?