ROGALIKI PIERNIKOWE

Rogaliki piernikowe to nasza wariacja przed świętami. Sposób na aromat piernika w domu bez piernika 🙂 Lekkie, delikatne z pysznym musem.

Rogaliki zostały bowiem nadziane nowym musem Just! Mousse Do naszych rogalików wybraliśmy mus jabłkowy. A same rogaliki są szybkie w wykonaniu i już dziś powędrowały razem z Koneserem do szkoły ( jako słodki dodatek do drugiego śniadania )

Składniki:

  • 2,5 szklanki mąki + 0,5 szklanki do podsypywania
  • 250 g margaryny
  • 250 ml śmietany 18 %
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2-3 opakowania Just! Mousse jabłko
  • 1 rozmącone żółtko

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao oraz przyprawą do piernika. Dodajemy posiekane masło i śmietanę. Zagniatamy całość na gładką i elastyczną masę. Odstawiamy ciasto na około 30 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy . Staramy się zrobić jak najładniejszy okrągły placek ciasta. Następnie kroimy go na 8 do 12 trójkątów. Na szerszym brzegu każdego kawałka układamy po łyżeczce musu i zaczynamy zwijać nasze rogaliki.

Gotowe ciastka smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

rogaliki boże narodzenie piernik just mousse

Nasze gotowe rogaliki piernikowe


zBLOGowani.pl

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

6 komentarzy to “ROGALIKI PIERNIKOWE”

  1. Beecia napisał(a):

    Wygląda pysznie i chyba można teraz stawiać na stół też, prawda? 🙂

  2. Gabriela napisał(a):

    Wyglądają pysznie! <3

  3. gin napisał(a):

    Mmm, pyszne musiały być 🙂

  4. Patrycja napisał(a):

    wyglądają smacznie 🙂

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice