Rogaliki piernikowe to nasza wariacja przed świętami. Sposób na aromat piernika w domu bez piernika 🙂 Lekkie, delikatne z pysznym musem.
Rogaliki zostały bowiem nadziane nowym musem Just! Mousse. Do naszych rogalików wybraliśmy mus jabłkowy. A same rogaliki są szybkie w wykonaniu i już dziś powędrowały razem z Koneserem do szkoły ( jako słodki dodatek do drugiego śniadania )
Składniki:
- 2,5 szklanki mąki + 0,5 szklanki do podsypywania
- 250 g margaryny
- 250 ml śmietany 18 %
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2-3 opakowania Just! Mousse jabłko
- 1 rozmącone żółtko
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem, kakao oraz przyprawą do piernika. Dodajemy posiekane masło i śmietanę. Zagniatamy całość na gładką i elastyczną masę. Odstawiamy ciasto na około 30 minut.
Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części. Każdą z nich rozwałkowujemy cienko na oprószonej mąką stolnicy . Staramy się zrobić jak najładniejszy okrągły placek ciasta. Następnie kroimy go na 8 do 12 trójkątów. Na szerszym brzegu każdego kawałka układamy po łyżeczce musu i zaczynamy zwijać nasze rogaliki.
Gotowe ciastka smarujemy rozmąconym żółtkiem i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wygląda pysznie i chyba można teraz stawiać na stół też, prawda? 🙂
Pycha!
Wyglądają pysznie! <3
Mmm, pyszne musiały być 🙂
wyglądają smacznie 🙂
Dziękuję.