Sałatka tuńczykowa, sałatka z tuńczyka a może jednak pasta do pieczywa ? Jakby nie nazwać naszej dzisiejszej propozycji jedno jest pewne – powstało nam coś dobrego 😉
Sałatka tuńczykowa to kolejne nasze doświadczenie z nowym produktem jakim jest Newella. Ponieważ wykorzystaliśmy produkt zdrowy to … staraliśmy się aby i pozostałe składniki były w tym klimacie. Dlatego mamy tuńczyka w sosie własnym, lekki jogurt, zieleninę.
Składniki:
- 100 g Newella klasyczna
- 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
- 1 szalotka
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 4-5 łyżek groszku konserwowego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- sól, biały pieprz do smaku
Zarówno tuńczyka jak i groszek odsączamy delikatnie na sitku. Newellę kroimy w bardzo drobną kostkę. Siekamy szalotkę oraz szczypiorek. Rozdrabniamy delikatnie odsączonego tuńczyka.
W misce mieszamy pokrojoną Newellę z tuńczykiem, groszkiem, szalotką oraz szczypiorkiem. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu, a następnie odstawiamy na min. 30 minut do lodówki. Jeśli pojawi się w miseczce płyn zlejcie go – to sok z tuńczyka lub zalewa z groszku. Dopiero po tym czasie dodajemy jogurt – w zależności jaką konsystencję chcemy uzyskać będzie go mniej lub więcej.
I mamy już gotową sałatkę tuńczykową, którą możemy zjeść na przykład z kromką ulubionego chrupkiego pieczywa 😉
W końcu ktoś poruszył ten temat. Pozdrawiam
Uwielbiam tuńczyka! Dzięki za fajny przepis 🙂