Masa makowa – domowa najlepsza. Makiełki, makowiec, rogaliki- to potrawy w których można ją wykorzystać. Może zrobimy też w tym roku kutię ?
Masa makowa może być różna. To co do niej dodamy zależy od naszych upodobań. My np. nie dodajemy do niej masła. Czasem robimy wersję prostą jak ta dzisiejsza a czasami w naszej masie jest bogactwo dodatków.
Składniki:
- 200 g maku mielonego
- 200 ml mleka
- 100 ml migdałów w płatkach
- 50 ml rodzynek
- 50 ml żurawiny
- 2 łyżki miodu pitnego
- 1 łyżka miodu – ewentualnie do dosłodzenia
Od pewnego czasu w naszej kuchni nie mielimy już maku – kupujemy gotowy mak mielony. Pozwala to nam zaoszczędzić nie tylko czas spędzony w kuchni na gotowaniu, ale i nie mamy już do mycia maszynki 🙂 A teraz po tym krótkim wstępnie czemu mak mielony a nie cały zapraszam do przeczytania instrukcji – jak zrobić domową masę makową.
Mielony mak przepłukujemy i zalewamy zimnym mlekiem. Odstawiamy na około 30 minut. Również rodzynki moczymy – tyle że nie w mleku ale w miodzie pitnym.
Następnie namoczony mak podgrzewamy – przez około 10-15 minut. Patrzymy kiedy zmięknie- nie bójcie się, że się przypali. W razie potrzeby możecie dolać do garnka 2 czy 3 łyżki wody lub mleka.
Do gorącego i miękkiego maku dokładamy namoczone rodzynki ( wraz z miodem w którym się moczyły ), żurawinę oraz płatki migdałów. Odstawiamy całość do przestudzenia maku. Jeśli jest potrzeba masę można dosłodzić miodem.
Tak przygotowaną domową masę makową przechowujemy w lodówce.
Serdecznie zachęcamy do dodania przepisu do akcji „Potrawy świąteczne” na zBLOGowanych. Gromadzimy tam wszystkie najciekawsze świąteczne potrawy.
taka domowa masa makowa nie ma sobie równych!