Kluski z makiem, makiełki a może kutia ? Która z tych potraw przygotowywana jest w Waszych domach na Święta ? Bo u nas czasem na stole są wszystkie trzy.
Na kluski z makiem zapraszamy Was już dziś… Wczoraj ogarnął nas jakiś nastrój świąteczny … robiliśmy super papierowe bombki wg książki z mojego dzieciństwa ( za kilka dni napiszę Wam o niej ) … śpiewaliśmy kolędy… i jakoś tak wyszło, że w kuchni zrobiliśmy kluski z makiem 😉 A oto i nasz przepis na potrawę na Boże Narodzenie 🙂 Bo skoro w sklepach są już bombki, stroiki etc, to czemu u nas nie może pojawić się mały Wigilijny akcent 🙂
Składniki:
200 g ugotowanego makarony łazanki
150 ml suchego maku niebieskiego
10 fig suszonych
10 daktyli ( bez pestek )
150 ml orzechów – u nas włoskie i migdały
150 ml mieszanki suszonych owoców – morele, żurawina, rodzynki, śliwki
150 ml mleka
1 łyżka miodu
Mak płuczemy i razem z figami oraz daktylami zalewamy gorącym mlekiem. Gotujemy całość na małym ogniu przez około 25 minut. Maku nie odcedzam – zostawiam w garnuszku razem z figami i daktylami i czekam, aż troszkę przestygnie. Dodaję do ciepłej jeszcze masy łyżkę miodu. Następnie mak oraz połowę suszonych owoców i orzechów mielę przez maszynkę. Ja lubię dwukrotnie zmielony mak, ale możecie zmielić i 3 razy.
Resztę orzechów oraz suszonych owoców siekam drobno i mieszam ze zmieloną masą.
Kolejnym krokiem jest już tylko wymieszanie klusek z makiem. Ja robię to partiami – po kilka łyżek makaronu i masy. A potem nie pozostaje nic innego jak zjedzenie pysznych klusek z makiem 😉
PS – robiąc kluski z makiem możecie zrobić więcej masy makowej. Przyda się ona potem do przygotowania makowca, pierogów czy innych potraw, o których już niedługo napiszemy u nas 🙂
Swietnie…
Wprowadzają w świąteczną atmosfere:)