Kapuśniak najlepszy jest na golonce, a w towarzystwie prażoków to już niebo w gębie.
Dzisiaj zapraszam na kapuśniak na golonce właśnie – tylko że bez prażoków … bo przecież przepis na nie już znacie . Dziś zajmiemy się samą zupą – pokażemy Wam jak można ją szybko przygotować . A przy okazji pokazujemy, jak dać „drugie życie” niektórym przygotowanym wcześniej potrawom.
Składniki:
- 2 litry wywaru z golonki
- 0,5 kg kiszonej kapusty z warzywami
- 6-8 ziemniaków
Skąd bierzemy wywar z golonki ? Najlepiej ugotować dzień wcześniej golonkę w szybkowarze – kiedy wyjmiemy mięso i warzywa zostanie nam sam wywar, który odstawiamy do schłodzenia. Następnie zdejmujemy z niego większość tłuszczu – nie cały, wszak kapuśniak lekko tłusty powinien być.
Do tak odchudzonego wywaru następnego dnia wrzucamy posiekaną kiszoną kapustę. Gotujemy całość do czasu aż kapusta zrobi się miękka.
W osobnym garnku gotujemy ziemniaczki pokrojone w kostkę. Dodajemy je potem odcedzone do gotowej zupy. Czasem również nasz kapuśniak wzbogacamy kaszą. Tym samym sposobem możemy zrobić kapuśniak podawany z prażokami.
A na koniec, przy okazji, zdradzę Wam sekret jeszcze lepszego kapuśniaku – zamiast samej kiszonej kapusty dodajcie zrobioną dzień wcześniej surówkę z kiszonej kapusty ( taką domową z dodatkiem cebulki, marchewki i jabłka ). Od takiego dodatku kapuśniak dostaje tego czegoś 🙂 Jest boski