KAPUŚNIAK

Kapuśniak najlepszy jest na golonce, a w towarzystwie prażoków to już niebo  w gębie.

Dzisiaj zapraszam na kapuśniak na golonce właśnie – tylko że bez prażoków … bo przecież przepis na nie już znacie .  Dziś zajmiemy się samą zupą – pokażemy Wam jak można ją szybko przygotować . A przy okazji pokazujemy, jak dać „drugie życie” niektórym przygotowanym wcześniej potrawom.

Składniki: 

  • 2 litry wywaru z golonki
  • 0,5 kg kiszonej kapusty z warzywami
  • 6-8 ziemniaków

Skąd bierzemy  wywar z golonki ? Najlepiej ugotować dzień wcześniej golonkę w szybkowarze – kiedy wyjmiemy mięso i warzywa zostanie nam sam wywar, który  odstawiamy do schłodzenia. Następnie zdejmujemy z niego większość tłuszczu – nie cały, wszak kapuśniak lekko tłusty powinien być.

Do tak odchudzonego wywaru następnego dnia wrzucamy posiekaną kiszoną kapustę.  Gotujemy całość do czasu aż kapusta zrobi się miękka.

W osobnym garnku gotujemy ziemniaczki pokrojone w kostkę. Dodajemy je potem odcedzone do gotowej zupy. Czasem również nasz kapuśniak wzbogacamy kaszą. Tym samym sposobem możemy zrobić kapuśniak podawany z prażokami. 

A na koniec, przy okazji, zdradzę Wam sekret jeszcze lepszego kapuśniaku – zamiast samej kiszonej kapusty dodajcie zrobioną dzień wcześniej surówkę z kiszonej kapusty ( taką domową z dodatkiem cebulki, marchewki i jabłka ). Od takiego dodatku kapuśniak dostaje tego czegoś 🙂 Jest boski 

 

kapuśniak

Gotowy kapuśniak z ziemniakami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice