Smakowite kąski pojawiły się już raz na blogu – wtedy były tradycyjne. Dziś wersja bardzo wesoła – specjalnie dla dzieci. Niecodzienna, bo piegowata.
Smakowite kąski powstały przy okazji testów kolejnego produktu ze sklepu redcoon.pl. Jak już pisałam przy okazji sosu BBQ -w naszym domu pojawiła się frytownica. Jest taka jak chciałam – lekka, z wyjmowanym pojemnikiem na olej i … super łatwa w czyszczeniu 😉 A kąski robi się w niej bardzo szybko.
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka podwójna
- 200 g mąki
- 50 g maku mielonego
- łyżka soli
- zimna woda
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka myjemy, czyści z tego co nie lubimy ( u nas wszelkiej maści żyłki i błonki ), suszymy i kroimy w cienkie paseczki. Mąkę mieszamy z makiem oraz solą. Do miseczki wlewamy wodę. Paseczki z piersi kurczaka obtaczamy w panierce z mąki, następnie szybko zamaczamy w pojemniku z wodą i znowu panierujemy mąką. Dzięki temu panierka na naszych chrupiących kąskach będzie grubsza i chrupiąca.
Tak przygotowane kąski wrzucamy partiami do rozgrzanej frytownicy i smażymy do uzyskania złotego koloru. uzyskamy super chrupiącą panierkę i soczyste mięso pod nią.
Moje dzieci pokochały kurczaka w takiej postaci. Najbardziej smakuje im oczywiście z domowym sosem BBQ 😉
Wygląda przepysznie 🙂