Surówka z kiszonej kapusty pojawia się na naszym stole co jakiś czas. Z kilkoma obowiązkowymi składnikami i innymi – dodawanymi pod wpływem impulsu.
Dziś lekko zmodyfikowana przez nas surówka z kiszonej kapusty – z orzechowym akcentem. Jest bardzo smaczna, szybka w przygotowaniu i .. doskonale pasuje nie tylko do ryby 🙂
Składniki:
- 300 g kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 1 małe jabłko
- 1 marchew
- garść orzeszków ziemnych siekanych
- 2 łyżki oleju sezamowego
Do naszych surówek zawsze wybieramy kapustę kiszoną a nie kwaszoną. Czasem zaś wybieramy taką z dodatkiem ziół – to opcja dla tych co lubią kminek, gdyż często kapusta z ziołami doprawiana jest również kminkiem.
Zanim zaczniemy robić surówkę należy spróbować odrobinę kapusty i jeśli jest mocno słona to odrobinę przepłukać – jednak nie za mocno żeby nie wypłukać całego smaku. Najlepiej jednak opcją była by możliwość spróbowania kapusty przed zakupem – wtedy możemy ew. zrezygnować z zakupu mocno słonej.
Jeśli kapusta jest siekamy ją w miarę drobno – ja nie lubię osobiście długich nitek kapusty w surówce. Marchew oraz jabłko ścieramy na tarce. Siekamy również drobno cebulę. Do pokrojonej kiszonej kapusty dodajemy posiekaną cebulę, starte jabłko i marchewkę oraz orzeszki ziemne. Polewamy wszystko olejem sezamowym i mieszamy. W razie potrzeby można jeszcze doprawić surówkę solą czy pieprzem, ew. dodać odrobinę soku z cytryny.