ZUPA KALAFIOROWA

Zupa kalafiorowa dzisiejsza to jeden z naszych tegorocznych eksperymentów – udanych. Po pozytywnej próbie z zupą ogórkową z ogórków małosolnych (klik ) przyszedł nam nowy pomysł do głowy. I oto co powstało w naszych głowach …

Zupa kalafiorowa, ale nie na świeżym kalafiorze. Wykorzystaliśmy do jej przygotowania kalafiora kiszonego. Warto było poeksperymentować 🙂

Składniki:

  • 1 pęczek włoszczyzny
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz, liść laurowy
  • 5 ziemniaków średniej wielkości
  • 200 ml kiszonego kalafiora ( z zalewą )
  • świeży koperek

Włoszczyznę myjemy, obieramy i kroimy warzywa w plasterki. Zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i gotujemy na wolnym ogniu wywar. Pod koniec gotowania dodajemy do niego olej. Zapamiętajcie ten wywar bo czasem z niego korzystamy – gdy mamy ochotę na lekką, bezmięsną zupę.

W czasie gdy gotuje nam się wywar możemy w osobnym garnuszku ugotować ziemniaki.

W ten sposób do gotowego wywaru wystarczy dodać odcedzone ugotowane kartofle oraz kalafiora. Dla wzbogacenia smaku zupy my dodaliśmy również odrobinę ( około 100 ml ) zalewy.  

Gotową zupę podajemy posypaną świeżym koperkiem. Można również ją zabielić jogurtem naturalnym.

zupa kalafiorowa z kalafiora kiszonego

Zupa kalafiorowa z kiszonego kalafiora podana ze świeżym koperkiem

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice