Dobra owsianka nie jest zła – czyli ruszyła kolejna odsłona akcji kulinarnej dla blogerów i nie tylko. Akcja ma na celu odczarowanie złego wizerunku owsianki.
Dobra owsianka może być na mleku, wodzie, czy soku. Można ją zapiec, albo zrobić wersję bez gotowania. Metod jest wiele i jak zwykle ogranicza nas tylko wyobraźnia i zawartość lodówki, ew. kuchennych szafek. Zapraszam więc na moją mocno migdałową owsiankę i garść szczegółów odnośnie akcji 🙂
Składniki:
- 100 ml płatków migdałów
- 300 ml mleka
- 100 ml płatków owsianych
Migdały zalewamy zimnym mlekiem i zostawiamy na noc ( jeśli owsianka ma zostać skonsumowania na śniadanie ) . Po nocy spędzonej w lodówce gotujemy mleko z migdałami. Do gorącego wsypujemy płatki owsiane ( przypominam, iż ja zawsze używam tradycyjnych do gotowania a nie błyskawicznych ) i gotujemy całość przez ok. 3 minuty ( to dla tych którzy tak jak ja nie lubią rozgotowanej paćki ale chrupiące „orzeszki” ).
Gotową owsiankę przelewamy do miseczki i konsumujemy. Dla mega łasuchów i wielbicieli słodkości – możecie dosłodzić sobie owsiankę miodem albo przed podaniem posypać startą czekoladą 😉
Na koniec kilka szczegółów akcji, która jest prowadzona na durszlaku. Akcja trwa od 20 czerwca do 20 lipca. W tym czasie zbieram przepisy i pomyły na podanie owsianki. Jeśli nie masz bloga, a chciałbyś uczestniczyć w zabawie – proszę wyślij mi swoją propozycję ( jeśli będzie ze zdjęciem to super ) na adres gotujzrodzinka@wp.pl Jak zawsze po zakończeniu akcji na blogu ukaże się podsumowanie z proponowanymi smakami owsianki. Wcześniejsze podsumowania można przeczytać tutaj – edycja I lub edycja II