Zupa ogórkowa gości u nas czasem w domu. Do tej pory była klasyczna ( np. taka – klik ) – dziś jednak czas na zmianę.
Zupa ogórkowa na małosolnych ogórkach – znalazłam ją u Zakochanych w zupach ( jeśli nie znacie tej strony zapraszam tutaj ) . Poczytałam i .. stwierdziłam, że muszę spróbować zrobić ją w domu i podać rodzince. Przyznam – miałam pewne obawy co do domowników ale – skoro tradycyjną ogórkową lubią to czemu tej mieliby nie zjeść ?
Składniki:
- 1 litr rosołu drobiowego
- 10 małych ogórków małosolnych
- 10 ziemniaków średnich
- sól i pieprz do smaku
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do rosołu i gotujemy prawie do miękkości. W tym czasie ścieramy na tarce ogórki małosolne (ja ścierałam razem ze skórką, choć znam osoby które obierają ogórki do ogórkowej ) . Kiedy ziemniaki już zmiękną dodajemy do zupy starte ogórki. Gotujemy całość jeszcze kilka minut – do pełnej miękkości ziemniaków. tak przygotowaną zupę możecie doprawić do smaku solą i pieprzem – ja nie dodawałam przypraw, bo ogórki były intensywne w smaku.
I mamy już gotową zupę ogórkową na ogórkach małosolnych ( oczywiście użyłam do jej przygotowania domowych ogóreczków z tego przepisu – klik ) . Opcjonalnie możecie ją zabielić śmietaną lub jogurtem naturalnym. możecie też dodać do niej koperek.
Witaj.Tak jak się umawiałyśmy zostawiam komentarz.Zupka pychotka.Lubię bardzo takie zupy i nominuję Twój blog do LIEBSTER BLOG AWARD za super robotę.Pozdrawiam serdecznie.
Witam Danusiu 🙂 dziękuję za nominację – w wolnej chwili odpowiem na Twoje pytania 😉
Robię i lubię 🙂 Ogórkowa w każdej postaci u mnie przejdzie 🙂 A próbowałaś Kasiu ogórkowej z ryżem? Jeśli nie to polecam 🙂
U nas tradycyjnie z ziemniaczkami robimy. ale z ryżem brzmi kusząco 😉