Pasta jajeczna od czasu do czasu w naszym domu gości. Najczęściej w okolicach świąt wielkanocnych … Jako sposób przetworzenia masy jajek z koszyczków ( przy dwójce dzieci koszyczki są już trzy )
Pasta jajeczna dzisiejsza to nasza wiosenna wariacja na temat jajek. Mocno ziołowa z zielonym akcentem . Powstała metodą „na winie” czyli nasza ulubioną. I przy okazji jej przygotowywania okazało się, że mini ogródek trzeba uzupełnić o domową produkcję natki pietruszki i koperku .
Składniki:
- 3 jajka ugotowane na twardo
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- 2 łyżki posiekanej rzeżuchy
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sos wiosenny z koperkiem Winiary – 3 łyżki
- sól, biały pieprz do smaku
Ugotowane na twardo jajka obieramy ze skorupek i ścieramy na tarce ( to mój ostatni sposób na przygotowanie jajek do past – jest rewelacyjny ). Do startych jajek dodajemy posiekane zioła i sos wiosenny. Mieszamy całość łyżką do uzyskania w miarę gładkiej i jednolitej masy. Następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
I tak oto wiosenna pasta jajeczna jest gotowa do spożycia. A jeśli nie lubicie ziołowych wersji pasty to może skusicie się na wersję rybną ? pasta jajeczna z dodatkiem makreli też jest dobra.