BABKA GOTOWANA CZEKOLADOWA

Babka gotowana pojawiła się u nas w domu z okazji kolejnej rodzinnej imprezy.  Tym razem zrobiłam wersję czekoladową – boską 😉

Babka gotowana była już w wersji piegowatej (klik ) na urodzinach Konesera. Wobec tego na urodzinach Pulpecji też musiała być. Długo zastanawiałam się nad jej wersją. Wiele planów było. Wybór padł w końcu na wersję czekoladową – wszak to urodziny dziecka, a jak wiadomo dzieci czekoladę lubią ( w większości przypadków ) 

 

 

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
  • 5 jajek
  • 1 szkl. mąki tortowej
  • 1 szkl. cukru
  • 4 budynie o smaku czekoladowym
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 op. aromatu waniliowego 
  • cukier waniliowy

Margarynę ucieramy na białą masę. Następnie dodajemy 5 żółtek i nadal ucieramy. Kolejno dodajemy jeszcze szklankę cukru, budynie oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Po dodaniu każdego składnika miksujemy masę na gładko. Na koniec do masy dodajemy delikatnie ubitą pianę z białek oraz aromat . Mieszamy całość delikatnie i przekładamy do formy. Przypominam, iż powinna to być specjalna forma do babki gotowanej – zamykana od góry.   Następnie wkładamy formę do garnka, nalewamy wody do 2/3 wysokości formy i gotujemy – od momentu zagotowania się wody 1 i 1/2 godziny. Ostudzoną babkę posypujemy przed podaniem cukrem pudrem. 

babka gotowana czekoladowa

Babka gotowana czekoladowa

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

4 komentarze to “BABKA GOTOWANA CZEKOLADOWA”

  1. Wojtek pisze:

    Lubię babki gotowane.
    Mały głos w dyskusji – budyń, to właściwie skrobia ziemniaczana (rzadziej kukurydziana) z dodatkiem kakao i chemicznych „polepszaczy samku”.
    Osobiście zamiast budyniu – dałbym właśnie skrobię ziemniaczaną i kakao.
    Zdrowiej!

    • Kasia pisze:

      Wojtku zgadza się. Jednak nie mam idealnego przepisu na babkę z wykorzystaniem skrobi zamiast budyniu. Jak tylko opracuję idealną recepturę zamieszczę nowy przepis.

  2. Jola pisze:

    Robiłam wczoraj i z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to najlepsza babka na świecie.Babka zniknęła w ciągu dwóch godzin 😉 Dziękuję za przepis.

  3. Aurora pisze:

    Wiadomo – czekoladowa musi być boska 😀

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice