
Kurczak w sezamie oraz kokosowo – bananowy deser uczyniły mnie szczęśliwą półfinalistką konkursu BlogerChef. Już za dni parę, no tygodni spotkam się z innymi blogerami na wspólnym gotowaniu.
Dziś podzielę się z Wami przepisem na kurczaka w sezamie. Czyli moją wariację na temat Kuchni Dalekiego Wschodu 🙂
Składniki:
- 1 pierś z kurczaka
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka płatków chili
- 1 białko
- 4 łyżki mąki ryżowej
- 6 łyżek sezamu
- olej do smażenia
Pierś z kurczaka kroimy w paseczki. Z ciemnego sosu sojowego oraz octu i chilli robimy marynatę. Zalewamy nią pokrojonego kurczaka i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie roztrzepujemy białko, dodajemy do niego mąkę ryżową i sezam. Kawałki kurczaka obtaczamy w powstałym cieście i smażymy w woku.
Do tak przygotowanego kurczaka proponuję surówkę „od Chińczyka” .
Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty
- 3 duże marchewki
- 1 szkl. cukru
- 1 szkl. oleju
- 1 szkl. octu
- 1 łyżka soli
- 3 ząbki czosnku
Kapustę szatkujemy. Marchewki ścieramy na tarce. W garnku podgrzewamy ocet, olej, cukier i sól. Kiedy płyn zacznie się gotować wrzucamy do niego wyciśnięte ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty na małym ogniu. Gorącą zalewę wlewamy do warzyw i mieszamy całość. Odstawiamy surówkę, po około 30 minutach jest już gotowa do jedzenia.
Naszego kurczaka podaliśmy z makaronem ryżowym i zielonym groszkiem 🙂

Kurczak w sezamie z surówką od Chińczyka i makaronem ryżowym

Wspaniale azjatyckie danie, dla ludzi ceniacych dobra chinska kuchnie, szczegolnie polecam pasjonatom tejze kuchni 🙂