Deser z herbatnikami powstał z okazji urodzin Pulpecji. Kto śledzi nasz profil na FB (klik ) wie, że kilka dni temu Młoda Dama miała swoje święto. Postanowiliśmy uczcić je na słodko.. mega słodko 😉
Deser jak zwykle w przypadku naszych słodkości jest prosty i niezbyt pracochłonny w przygotowaniu 🙂 My już tak lubimy – jeść smacznie ale nie spędzać w kuchni całego dnia 😉
Składniki:
- 250 g sera mascarpone
- 100 g białej czekolady
- 50 ml mleka
- 30 ml miętówki z limonką
- 250 g herbatników
Białą czekoladę wraz z mlekiem umieszczamy w misce w kąpieli wodnej i delikatnie podgrzewamy w celu rozpuszczenia. Do rozpuszczonej masy dodajemy mascarpone i miksujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania dodajemy miętówkę oraz 50 g pokruszonych herbatników.
Tak przygotowaną masą przekładamy herbatniki. Następnie umieszczamy je na 2 godziny w lodówce.
Po tym czasie podajemy. Można również polać je przed podaniem sosem czekoladowym, lub polewą. My tym razem poprzestaliśmy tylko na czekoladzie w masie 😉