
Zupa dyniowa kremowa, lekko pikantna – to nasz hit ostatnich tygodni. Bardzo szybka w wykonaniu. Czyli taka jak lubimy.
Zupa dyniowa powstała bez dodatku mięsa. Możecie do jej przygotowania użyć czystej wody jak również przygotować „oszukany wywar” ( czyli wzbogacić wodę o dodatek Ziarenek Smaku) . To już od Was zależy na którą wersję się zdecydujecie.
Składniki:
- 500 g świeżej dyni
- 2 ziemniaki
- 500 ml wody
- 1 mała cebulka
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru ( około 1 cm długości )
- szczypta soli
- biały pieprz
- 1 łyżeczka curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżka masła
- opcjonalnie 1 łyżeczka Ziarenek Smaku
Na początek należy drobno posiekać cebulkę, czosnek oraz imbir. Dynię oraz ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę – im mniejsza kostka, tym krótszy czas gotowania naszej zupy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wsypujemy curry oraz kurkumę. Podgrzewamy chwilę przyprawy, a następnie dodajemy imbir, cebulę o raz czosnek. Podsmażamy całość, pilnując aby cebula się zeszkliła, a czosnek nie spalił. następnie na patelnię dodajemy pokrojoną w kostkę dynię i ziemniaki. Znowu całość przez chwilę podsmażamy. Po chwili wlewamy przygotowaną wodę, ew. oszukany wywar ( czyli rozpuszczone w wodzie Ziarenka Smaku – jeśli decydujemy się na ten wariant to na 500 ml wody dajemy 1 łyżeczkę Ziarenek ) . Teraz czas na zmniejszenie ognia, przykrycie zupy i chwilę oczekiwania. Kiedy tylko dynia i ziemniaki będą miękkie miksujemy całość na gładką zupę. Doprawiamy całość solą i białym pieprzem i gotujemy jeszcze chwilkę.
Możemy podawać tak przygotowaną zupę z dodatkiem kluseczek, lub grzanek.

Też robię zupe krem z dyni z dodatkiem curry, ale robie ja nieco inaczej.
zupa wyszła przepyszna a jaka bomba witami w niej 🙂 Dziekuje za przepis