BAKŁAŻAN PAROWANY

Bakłażan parowany, czy też na parze. Doskonały sam w sobie. Podany z aromatycznym dressingiem staje się pyszną sałatką.

Bakłażan gości w naszej kuchni w różnych postaciach – była pasta z bakłażana, były roladki z bakłażana. Dziś więc jego lekka i zaskakująca dla niektórych postać. Bardzo aromatyczna i orientalna. Zresztą po raz pierwszy spróbowałam jej podczas warsztatów w Akademii Smaku , gdzie tematem przewodnim była kuchnia chińska.

Składniki:

  • 1 mały bakłażan
  • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 2 łyżki dressingu ryżowego
  • 1 łyżeczka sosu sambal oelek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 4 łyżki ziarna sezamu 
  • świeża kolendra dla chętnych

Bakłażana kroimy w plastry grubości około 0,5 cm. Następnie plastry kroimy w paski. Tak przygotowanego nie solimy. Gotujemy go n parze do momentu aż będzie miękki. 

Podczas gotowania bakłażana robimy sos. Mieszamy wszystkie pozostałe składniki oprócz ziarna sezamu. Odstawiamy sos. Na patelni prażymy sezam. 

Uparowanego bakłażana układamy na talerzu, polewamy przygotowanym sosem i posypujemy sezamem oraz świeżymi ziołami. 

sałatka bakłażan na parze

Gotowana sałatka z bakłażana

Przypominam wszystkim chętnym, iż aktualnie na blogu trwa konkurs 😉 Do wygrania książki kucharskie , dzięki którym możecie zapoznać się z tradycyjną łódzką kuchnią domową … szczegóły konkursu znajdziecie we wpisie „Fifka i żulik ...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

2 komentarze to “BAKŁAŻAN PAROWANY”

  1. Rybak napisał(a):

    Bardzo apetycznie to wygląda 🙂

  2. hania-kasia napisał(a):

    Jadłam kiedyś bakłażana ugotowanego na parze w chińskiej restauracji. Pamiętam, że barzo mi smakował. Chętnie zrobiłabym takiego w domu.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice