FIFKA I ŻULIK – KONKURS

łódzka książka kucharska

Konkurs – dzisiaj z nagrodami w postaci książki. Książki nietypowej i bardzo ciekawej – „Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka” . Mam nadzieję, że nagroda spodoba się nie tylko mieszkańcom Łodzi. Wszak warto poznawać tradycyjne kuchnie innych regionów.

Konkurs będzie trwał 2 tygodnie. Nie będę wymagała od Was zdjęć, ale  i ich nie zabronię.Wasze zadanie będzie łatwe i przyjemne. przy okazji może wrócicie do smaków dzieciństwa ? przypomnicie sobie dawno nie gotowane potrawy ? A o co będę prosiła ? W komentarzu pod tym wpisem napiszcie nam : 

 Przepis na danie, które jest tradycyjne w Waszym regionie. 

Może uda nam się stworzyć zbiór niezwykle ciekawych przepisów z całej Polski. Nie zapomnijcie tylko w komentarzu napisać jakiego regionu to kuchnia 😉 U mnie na pierwszym miejscu w kuchni ziemi łódzkiej są prażoki, lubimy też zalewajkę a dziś poznaliśmy i pokochaliśmy … grzankę. Już niedługo znajdziecie przepis na nią na blogu. 

A teraz, żeby dopełnić wszelkich formalności czas na regulamin: 

  1. Czas trwania konkursu: 26.10 – 09.11.2014
  2. Organizatorem konkursu jestem ja – Kasia, autorka bloga Gotuj z rodzinką ;) 
  3. Zadanie konkursowe polega na przedstawieniu przepisu na potrawę, która jest tradycyjna dla regionu w którym mieszkacie, lub z którego pochodzicie.  
  4. Nagrody sponsoruje  Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju „Regio”
  5. Nagrodami w konkursie są dwie książki „Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka” 
  6. Ogłoszenie wyników nastąpi do dnia 11.11.2014
  7. Na adres laureata będę czekała do 16.11.2014
  8. Uwaga – wysyłka nagród tylko na terenie RP 🙂 

Laureaci konkursu to : Edyta Kondrat oraz domowacukierniaewy.blox.pl . Szkoda, że konkurs cieszył się małym zainteresowaniem 🙁 Miałam w planach dla Was kolejną zabawę z okazji zbliżających się Świąt ale… zobaczymy czy dojdzie ona do skutku. 

łódzka książka kucharska

Skoro konkurs to i nagrodę pokazujemy

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Możesz zostawić komentarz, lub trackback from your own site.

2 komentarze to “FIFKA I ŻULIK – KONKURS”

  1. Kołocz, tradycyjne ciasto kuchni śląskiej 🙂 Piecze się go na niedzielę, a także przed weselem – przygotowuje się paczuszki z trzema rodzajami kołocza (mak, ser i jabłko), a narzeczeni rozwożą je wśród rodziny, przyjaciół i sąsiadów. Warto wiedzieć, że kołocz jest symbolem obfitości 🙂

    Składniki na ciasto:

    1 kg mąki pszennej
    75 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    200 g cukru
    200 g masła
    500 ml ciepłego mleka
    2 jajka
    szczypta soli

    Składniki na posypkę:

    250 g masła
    250 g cukru
    450 g mąki pszennej
    4 łyżeczki cukru waniliowego

    Składniki na masę makową:

    500 g maku, dwukrotnie mielonego
    200 g cukru
    50 g miękkiego masła
    2 łyżki miodu
    150 g migdałów
    kilka kropel aromatu migdałowego

    Mąkę wymieszać z solą. Masło rozpuścić, mleko podgrzać, odstawić.

    Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Drożdże wymieszać z 125 ml ciepłego mleka. W mące zrobić dołek, wlewać po kolei – 1) ubite jajka, 2) masło, 3) drożdże, 4) pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

    750 ml wody zagotować, dodać mak i resztę składników masy makowej. Dokładnie wymieszać i odparować (mak powinien mieć wilgotną konsystencję).

    Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – mniejszą i większą. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadraty 30 x 30 cm. Odstawić.

    Następnie zrobić kruszonkę – masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę. Uformować 2 kule i odłożyć.

    Grubszą warstwę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 36 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć cieńszą warstwą ciasta. Z ciasta na posypkę wyskubywać kawałki i „zasypać” nimi wierzch ciasta.

    Piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!

  2. Edyta Kondrat pisze:

    Zbliżają się powoli Święta, więc muszę wspomnieć o przepysznych gołąbkach – tradycyjnym daniu regionalnym Lubelszczyzny. Przygotowuje się je odkąd pamiętam na Wigilię i tylko wtedy! Później czekam na nie cały rok. Są przepyszne.

    Łupcie – wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną

    Składniki:

    1 główka kiszonej kapusty
    1/2 kg kaszy gryczanej
    olej konopny
    sól, pieprz

    Wykonanie:

    Kaszę gryczaną ugotować z dodatkiem soli. Po ugotowaniu można okręcić garnek z kaszą kocem i schować pod „pierzynę”.

    Kaszę doprawić do smaku, dodać olej konopny i dobrze wymieszać.

    Kapustę obrać z liści i ugotować je. W liście kapusty nakładać farsz i zawijać, jak przy każdych innych gołąbkach. Ciasno układać w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pozostałymi liśćmi kapusty, by nie spaliły się z wierzchu.

    Gołąbki zapiekać przez 30-40 minut w temperaturze 180 st.C.

    Podawać na ciepło polane olejem konopnym. Doskonale smakują także zimne.

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice