Konkurs – dzisiaj z nagrodami w postaci książki. Książki nietypowej i bardzo ciekawej – „Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka” . Mam nadzieję, że nagroda spodoba się nie tylko mieszkańcom Łodzi. Wszak warto poznawać tradycyjne kuchnie innych regionów.
Konkurs będzie trwał 2 tygodnie. Nie będę wymagała od Was zdjęć, ale i ich nie zabronię.Wasze zadanie będzie łatwe i przyjemne. przy okazji może wrócicie do smaków dzieciństwa ? przypomnicie sobie dawno nie gotowane potrawy ? A o co będę prosiła ? W komentarzu pod tym wpisem napiszcie nam :
Przepis na danie, które jest tradycyjne w Waszym regionie.
Może uda nam się stworzyć zbiór niezwykle ciekawych przepisów z całej Polski. Nie zapomnijcie tylko w komentarzu napisać jakiego regionu to kuchnia 😉 U mnie na pierwszym miejscu w kuchni ziemi łódzkiej są prażoki, lubimy też zalewajkę a dziś poznaliśmy i pokochaliśmy … grzankę. Już niedługo znajdziecie przepis na nią na blogu.
A teraz, żeby dopełnić wszelkich formalności czas na regulamin:
- Czas trwania konkursu: 26.10 – 09.11.2014
- Organizatorem konkursu jestem ja – Kasia, autorka bloga Gotuj z rodzinką
- Zadanie konkursowe polega na przedstawieniu przepisu na potrawę, która jest tradycyjna dla regionu w którym mieszkacie, lub z którego pochodzicie.
- Nagrody sponsoruje Centrum Inicjatyw na Rzecz Rozwoju „Regio” .
- Nagrodami w konkursie są dwie książki „Fifka i żulik, czyli domowa kuchnia łódzka”
- Ogłoszenie wyników nastąpi do dnia 11.11.2014
- Na adres laureata będę czekała do 16.11.2014
- Uwaga – wysyłka nagród tylko na terenie RP 🙂
Laureaci konkursu to : Edyta Kondrat oraz domowacukierniaewy.blox.pl . Szkoda, że konkurs cieszył się małym zainteresowaniem 🙁 Miałam w planach dla Was kolejną zabawę z okazji zbliżających się Świąt ale… zobaczymy czy dojdzie ona do skutku.
Kołocz, tradycyjne ciasto kuchni śląskiej 🙂 Piecze się go na niedzielę, a także przed weselem – przygotowuje się paczuszki z trzema rodzajami kołocza (mak, ser i jabłko), a narzeczeni rozwożą je wśród rodziny, przyjaciół i sąsiadów. Warto wiedzieć, że kołocz jest symbolem obfitości 🙂
Składniki na ciasto:
1 kg mąki pszennej
75 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru waniliowego
200 g cukru
200 g masła
500 ml ciepłego mleka
2 jajka
szczypta soli
Składniki na posypkę:
250 g masła
250 g cukru
450 g mąki pszennej
4 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki na masę makową:
500 g maku, dwukrotnie mielonego
200 g cukru
50 g miękkiego masła
2 łyżki miodu
150 g migdałów
kilka kropel aromatu migdałowego
Mąkę wymieszać z solą. Masło rozpuścić, mleko podgrzać, odstawić.
Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Drożdże wymieszać z 125 ml ciepłego mleka. W mące zrobić dołek, wlewać po kolei – 1) ubite jajka, 2) masło, 3) drożdże, 4) pozostałe mleko. Ciasto wyrabiać do momentu, aż zacznie odchodzić od miski. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
750 ml wody zagotować, dodać mak i resztę składników masy makowej. Dokładnie wymieszać i odparować (mak powinien mieć wilgotną konsystencję).
Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części – mniejszą i większą. Wyłożyć na stolnicę i rozwałkować na kwadraty 30 x 30 cm. Odstawić.
Następnie zrobić kruszonkę – masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodając stopniowo mąkę. Uformować 2 kule i odłożyć.
Grubszą warstwę ciasta wyłożyć na wysmarowaną masłem blachę o wymiarach 36 x 36 cm. Na ciasto wyłożyć masę makową, przykryć cieńszą warstwą ciasta. Z ciasta na posypkę wyskubywać kawałki i „zasypać” nimi wierzch ciasta.
Piec około 45 minut w temperaturze 190 stopni. Wystudzić i oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Zbliżają się powoli Święta, więc muszę wspomnieć o przepysznych gołąbkach – tradycyjnym daniu regionalnym Lubelszczyzny. Przygotowuje się je odkąd pamiętam na Wigilię i tylko wtedy! Później czekam na nie cały rok. Są przepyszne.
Łupcie – wigilijne gołąbki z kaszą gryczaną
Składniki:
1 główka kiszonej kapusty
1/2 kg kaszy gryczanej
olej konopny
sól, pieprz
Wykonanie:
Kaszę gryczaną ugotować z dodatkiem soli. Po ugotowaniu można okręcić garnek z kaszą kocem i schować pod „pierzynę”.
Kaszę doprawić do smaku, dodać olej konopny i dobrze wymieszać.
Kapustę obrać z liści i ugotować je. W liście kapusty nakładać farsz i zawijać, jak przy każdych innych gołąbkach. Ciasno układać w naczyniu żaroodpornym. Przykryć pozostałymi liśćmi kapusty, by nie spaliły się z wierzchu.
Gołąbki zapiekać przez 30-40 minut w temperaturze 180 st.C.
Podawać na ciepło polane olejem konopnym. Doskonale smakują także zimne.