Kopytka dyniowe, kluseczki z dynią, a może leniwe z dodatkiem dyni ? To część naszych ostatnich działań w kuchni. Eksperymentujemy i testujemy dynię na całego.
Kopytka dyniowe zaskakują nie tylko kolorem. Są też bardzo ciekawe jeśli chodzi o smak. Oczywiście to nasze zdanie, bo to co my robimy z reguły jest bardzo dobre.
Składniki:
- 250 g pure z dyni
- 250 g ugotowanych, tłuczonych ziemniaków
- ok. 1,5 szkl. mąki
- 1 jajko
- 0,5 łyżki curry
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru
- sól
W misce łączymy pure z dyni z ziemniakami, jajkiem i 1 szklanką mąki. Drobno siekamy czosnek oraz imbir. Dodajemy je wraz z curry, solą i kurkumą do masy ziemniaczano – dyniowej. Wyrabiamy wszystkie składniki na dość gładką, elastyczną masę. W razie potrzeby dosypcie mąki – ciasto ma nie kleić się do rąk.Ciasto odstawiam na chwilę, żeby odpoczęło. W tym czasie wstawiamy wodę – wszak do gotowania kopytek potrzebujemy wrzątku.
Z wyrobionego ciasta, na oprószonej mąką stolnicy formujemy wałeczki. Następnie kroimy je nożem na „kluseczki”. Gotowe kopytka wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około przez około 2 minuty, od momentu wypłynięcia. Pamiętajcie iż czas gotowania zależy od wielkości kopytek. najlepiej po 2 minutach odłowić jedną kluseczkę i spróbować czy to już. Ma być delikatna, miękka i bez posmaku mąki.
Gotowe kopytka dyniowe podajemy polane masełkiem i posypane dużą ilością natki pietruszki.
SUPER,CHĘTNIE WYPRÓBUJĘ; JA ROBIŁAM KOTLETY ZIEMNIACZANE Z DYNIĄ -ZAPRASZAM ;POZDRAWIAM