CUKINIA GRILLOWANA

Cukinia – jedni ją lubią, inni wręcz przeciwnie. Ja należę do tej pierwszej grupy – choć im starsza cukinia tym ma miłość do niej mniejsza. Ale młoda, delikatna jest boska.

Cukinia dzisiejsza została przygotowana na grillu. Z wykorzystaniem tego co daje nam ogródek. Czyli … mięty. Tak – mięty – tej samej, która wzbogaciła nasz sos czosnkowy ( klik ) . Zresztą tworzył on wspaniałe towarzystwo do grillowanej cukinii.

Składniki:

  • 2 małe cukinie
  • 2 łyżki oleju
  • garść liści świeżej mięty
  • szczypta soli

Cukinie dokładnie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połówki. Każdą połówkę kroimy w mniejsze cząstki – mające  około 5 cm długości.

Liście mięty drobno siekamy, mieszamy z olejem i szczyptą soli.

W tak przygotowanym „sosie” obtaczamy kawałki cukinii i zostawiamy na około 30 minut.

Po tym czasie możemy przystąpić do grillowania naszych „zamarynowanych” kawałków. ( Pamiętajcie, ze jeśli włożycie cukinie do lodówki to przed grillowaniem powinny ogrzać się do temperatury pokojowej ) . Każdej takiej małej cząstce cukinii wystarczy spędzenie na ruszcie po 4-5 minut z każdej strony. 

Ciepłe kawałki podajemy z sosem czosnkowym. 

grillowana cukinia przepis sos czosnkowy

Grillowana cukinia miętowa podana z sosem czosnkowym

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice