Kurczak z grilla ma wiele postaci – udka w chrupiącej skórce, skrzydełka co to mało mięsa mają, filet z kurczaka czy też – wspomniane już piersi ale podane nietypowo – bo w sałatce. I to na dodatek na słodko.
Kurczak z grilla był już na naszym blogu – np w postaci faworków ( klik ). A dziś , po kilku dniach niepogody, gdy tradycyjny grill zastąpiła mi patelnia grillowa zapraszam na kolejną odsłonę tego mięsa.
Składniki:
- 1 sałata rzymska
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1/2 puszki kukurydzy konserwowej
- 1/2 puszki ananasa
- 4 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 3 łyżeczki oleju
- garść liści szałwii
- 4 łyżki jogurtu naturalnego – gęstego
- 1 łyżeczka musztardy ( ostrej )
Piersi z kurczaka kroimy w kosteczki. Liście szałwii drobno siekamy, mieszamy z mieszanką przypraw do kurczaka ulubionej firmy lub skomponowaną samodzielnie oraz olejem. W takiej marynacie obtaczamy mięso i odstawiamy na 30 minut.
Odsączamy kukurydzę oraz ananasa z zalewy. Liście sałaty rzymskiej kroimy w cienkie paseczki.
Mieszamy razem jogurt z musztardą – odstawiamy do lodówki.
Zamarynowane mięso kurczaka grillujemy – na aluminiowej tacce jeśli robimy to na grillu, lub w razie niepogody na patelni grillowej.
Na talerzu układamy sałatę rzymską, następnie ciepłe jeszcze kawałki kurczaka, posypujemy kukurydzą i ananasem. Całość polewamy schłodzonym sosem jogurtowym.
Szybko, smacznie i doskonałe na lato.
Super przepis – na pewno z niego skorzystam. Uwielbiam sałatki z kurczakiem. Polecam również stronkę http://www.sprawdzonydrob.pl/ , gdzie można znaleźć różne przepisy i inspirację 🙂 Pozdrawiam i dziękuje za przepis