Sałatka warstwowa ma tyle wariantów ilu kucharzy ją przygotowujących. Nasza dzisiejsza wersja powstała z kurczakiem wędzonym. Do tego została niecodziennie podana – ale o tym za chwilę.
Sałatka warstwowa nasza nie wymaga wiele czasu w przygotowaniu. Nie potrzebujemy też jakiś wymyślnych składników. Jednak zaskakuje – połączyliśmy w niej bowiem słodycz ananasa i ostry smak czosnku. I to był strzał w 10.
Składniki:
- 100 ml kukurydzy konserwowej
- 100 ml ananasa z puszki
- 1 wędzona noga z kurczaka
- 100 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- 1/3 pęczku szczypiorku
Odsączamy dokładnie ananasa i kukurydzę z płynów. Wędzonego kurczaka kroimy w kostkę. Siekamy drobno szczypiorek.
Do jogurtu dodajemy wyciśnięty czosnek oraz posiekany szczypiorek. Mieszamy dokładnie i w razie potrzeby solimy.
W naczyniu układamy warstwami – ananasa, kurczaka, kukurydzę i zalewamy sosem. Naszym naczyniem były pucharki do deserów. Lubimy zaskakiwać również formą podania – podawaliśmy już sałatkę w kieliszkach do wina (klik )
My powtórzyliśmy dwukrotnie takie warstwy. Ich ilość zależy od Was – możecie zrobić tylko pojedyncze warstwy.
Sałatkę wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę.
Smacznego 😉