
Surówka, sałatka, czy może po prostu kawałek ogórka, pomidora i cebulka. Każde postać warzywka dobra jest. Dodatkowo u nas do obiadu porcja witaminek zawsze musi być. Dziś zapraszam na surówkę z wykorzystaniem pora.
Surówka jest szybka w wykonaniu, nieskomplikowana . Taka jak lubię najbardziej. Pełna witamin i z ciekawym smakiem. Choć – nie ukrywajmy – surówkę z pora albo się kocha albo nienawidzi 😉 Wszystko przez jego charakterystyczny smak 😉 dla nas boski 🙂
Składniki:
- 2 pory ( bez zielonych liści )
- puszka kukurydzy konserwowej
- 1 duże jabłko
- 3 łyżki majonezu
Pory dokładnie myjemy. Przecinamy wzdłuż na pół i kroimy następnie w plasterki. Kukurydzę wystarczy odsączyć z zalewy. Zaś obrane jabłko kroimy w drobną kosteczkę. łączymy ze sobą te 3 składniki i mieszamy z majonezem.
Ja już niczym nie doprawiam – przy Młodych przyzwyczailiśmy się do dań bez soli lub jej minimalną zawartością. Ale Wy możecie dosoli lub dopieprzyć do smaku surówkę.

surówka z pora z kukurydzą i jabłkiem
A troszkę inna, prostszą wersję surówki możecie znaleźć np tutaj 🙂

Surówka wspaniała. Pięknie wygląda.