Przekąska na karnawał nie musi być tylko wytrawna. Co powiecie na małe, słodkie co nie co ? Połączenie owocowych płatków zbożowych i czekolady ?
Przekąska nasza powstała na urodziny Konesera. Tak jak biszkopty z bananami i czekoladą (klik) – był impuls, myśl i .. przystąpiliśmy do realizacji. Początkowo płatki miały być podane po prostu w miseczce… ale skoro zostało troszkę czekolady po biszkoptach … i wiadomo, że dzieci lubią to co czekoladowe… to zrobiliśmy szybko płatki w czekoladzie 😉
Składniki:
- 1/4 opakowania płatków zbożowych owocowych
- 100 g gorzkiej czekolady
Czekoladę gorzką ( w postaci pastylek do rozpuszczania, bądź w postaci pokruszonej tabliczki ) rozpuszczamy powoli w kąpieli wodnej. Tak przygotowaną czekoladą smarujemy płatki wielozbożowe – można też maczać płatki w czekoladzie – jednak wtedy warstwa będzie zdecydowania grubsza.
Potem wystarczy poczekać, aż czekolada zastygnie i można nakładać do miseczek. W wersji bogatszej proponuję czekoladę posypać jeszcze orzeszkami, bądź kolorową posypką. Jako że u nas produkcja była ekspresowa o tym rozwiązaniu pomyślałam dopiero później 😉 Ale wykorzystam przy następnej partii czekoladowych płatków 🙂