Święta Bożego Narodzenia i dieta.. czy to może iść w parze ? w sumie kompot z suszu, makiełki i owoce z kompotu nie są takie złe. No i ryba w galarecie. Ale co ze słodkościami typu ciasteczka ?
Święta Bożego Narodzenia umilą nam w tym roku oprócz kurabiedes również ciasteczka cytrynowe. Mocno cytrynowe, z dodatkiem otrąb – żeby były bardziej dietetyczne 😉 Ciasteczka te są naszą wariacją, stworzoną specjalnie na nadchodzące Święta 😉 Zapraszam więc po przepis 😉
Składniki:
- 500 g mąki
- 100 g otrąb
- 250 g masła
- 1 żółtko
- 1/2 op cukru waniliowego ( już niedługo napiszę Wam jak zrobić domowy cukier waniliowy )
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 2 cytryn
- 50 ml soku świeżo wyciśniętego z cytryny
- 75 g cukru pudru
- dodatkowo sok z cytryny i cukier puder do dekoracji
Mikserem ucieramy masło, dodajemy żółtko i cukier puder. Następnie wsypujemy partiami przesianą mąkę z cukrem i proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko i dodajemy otręby ( ja jak zwykle stosuję mieszane ) . Na koniec wlewamy sok cytrynowy i dodajemy otartą skórkę. Wyrabiamy ciasto na gładką masę i przystępujemy do formowania ciasteczek – u nas były to małe kuleczki zgniatane delikatnie na placki ( tak jak w przypadku kurabiedes – o których pisaliśmy tutaj )
Ciasteczka wykładamy na blachę i pieczemy około 20 minut w temperaturze 160 stopni.
Gotowe ciasteczka skropiliśmy jeszcze odrobiną soku z cytryny i posypaliśmy cukrem pudrem.
Masło uciekło ze spisu produktów i powędrowało od razu do miski.
Dziękuję za uwagę 🙂 Już poprawione 🙂 oj to masło….
Super pomysł na przemycenie otrąb w słodkościach 🙂
Choćbym nie wiem jak sie starała, moja wola na dietowanie w święta jest zbyt mała. 🙂