QUINOA I ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej. I na naszym stole coraz więcej świątecznych akcentów. Dziś quinoa z bakaliami. W klimacie świąt Bożego Narodzenia.

Quinoa…Do tego suszone śliwki, migdały, kandyzowane owoce, żurawina… i co tam jeszcze w domu mamy. To kolejna nasza wariacja na temat komosy ryżowej. Pokazywaliśmy Wam już nasz pomysł na wytrawną wersję quinoa – czyli z grzybami ( klik ) . Była też wersja owocowa – np. taka . A dziś wersja prawie świąteczna 😉

Składniki:

  • 1 filiżanka ugotowanej quinoa
  • 1/2 filiżanki suszonych sliwek
  • 1/2 filiżanki owoców kandyzowanych
  • 1/2 filiżanki płatków migdałów
  • 1/2 filiżanki żurawiny
  • 2 łyżki jagód goji
  • sok z połowy pomarańczy


Śliwki suszone kroimy w kosteczkę. Jeśli mamy duże kawałki kandyzowanych owoców to je siekamy. Następnie mieszamy wszystkie bakalie razem.  Taką owocowo – bakaliową mieszankę dodajemy do ugotowanej komosy ryżowej. Mieszamy całość i na koniec skrapiamy sokiem z cytryny.

Ja jeszcze na koniec pokroiłam kandyzowany imbir w gorzkiej czekoladzie i położyłam na wierzchu.

Jeśli nie wiecie jak ugotować quinoa, gdzie ją kupić i co to właściwie jest – zapraszam tutaj . Znajdziecie tam nie tylko informacje podstawowe o komosie ryżowej, ale również przepis na kolejną wersję quinoa z owocami i orzechami.

quinoa, suszone śliwki, kandyzowane owoce, migdały, imbir...  w klimacie świąt bożego narodzenia

Quinoa z bakaliami

Komosa ryżowa i boże narodzenie

quinoa

I jeszcze jedno zdjęcie – z kandyzowanym imbirem w gorzkiej czekoladzie

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

UWAGA - Nasz blog to niezły żarłoczek. Pomóż go nam nakarmić. Będzie miał pełny brzuszek jeśli zostawisz komentarz, udostępnisz wpis w Google+ albo po prostu klikniesz lubię to :) Cokolwiek zrobisz - dziękujemy :) 

Designed by Free Wordpress Themes and Sponsored by Curry and Spice