Pierogi i Święta Bożego Narodzenia – to zawsze do siebie pasuje. I nie muszą to być pierogi z kapustą i grzybami… Mogą być na słodko – np z serem 😉
Pierogi z serem w naszym wydaniu… Troszkę pod wpływem impulsu powstały. Zainspirował nas makaron piernikowy. I powstał pomysł na pierogi z nutą piernika. Pyszne. Łatwe w wykonaniu. I bardzo nietypowe 😉
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki
- 1/2 szkl ciepłej wody ( prawie gorącej )
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika
Składniki na farsz:
- 200 g sera półtłustego
- 20 g masy marcepanowej
- 1 żółtko
- 10 g skórki pomarańczowej
- 10 g owoców kandyzowanych
- 20 g żurawiny suszonej
- 20 g rodzynek
W pierwszej kolejności zalewamy rodzynki, żurawinę i owoce ciepłą wodą. Mają chwilę się pomoczyć.
Z mąki z dodatkiem soli i przyprawy do piernika oraz gorącej wody wyrabiamy ciasto. Ma być elastyczne. Wyrobione odstawiamy na bok, żeby odpoczęło.
W tym czasie ucieramy masę marcepanową z żółtkiem. Dodajemy ser biały i ucieramy na masę. Na koniec wrzucamy odcedzone bakalie.
Teraz czas na wałkowanie ciasta – nie za cienko. Wycinamy szklanką czy innym naczyniem kółka. Nakładamy po łyżeczce farszu i sklejamy pierogi. Z podanej ilości składników wyszło nam 20 sztuk.
Gotowe pierogi wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy. Wyławiamy z wody po upływie 2 minut od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.
Ja moja posypałam tylko cukrem z wanilią.
Polecam. To miła odmiana tradycyjnych pierogów świątecznych.
A może ktoś z Was zna jakiś inny, niecodzienny przepis na farsz do pierogów i się podzieli ?
Muszą być obłędne w smaku 🙂 A skoro moje dzieciątka uwielbiają naleśniki z serem, to pewnie i takie pierożki przypadną im do gustu 🙂